Warmtepomp vergelijken

  • Gratis advies
  • Vrijblijvende offertes
  • Gecertificeerde installateurs

Ga direct warmtepompen vergelijken

Start de scan
Warmtepompen vergelijken
homeQgo is jouw partner

Wij laten je niet in de kou staan

Waarom homeQgo?

Als je warmtepompen vergelijkt krijg je zoveel opties en vaktermen dat het lastig kan zijn om te bepalen wat het beste is voor jouw woning. Wij helpen je met gratis en persoonlijk warmtepomp advies, of je nu een hybride systeem overweegt of volledig elektrisch wilt gaan. Eerst een adviseur spreken? Kan ook!

Topmerken, perfect geïnstalleerd

Kwaliteit warmtepompen

Al onze installateurs zijn gecertificeerd en bieden enkel top merken aan zoals Intergas, Quatt en Daikin. Zij doen ook zelf het onderhoud, zodat je warmtepomp in topvorm blijft. Omdat je niet bij een merk zelf koopt, is ons advies 100% onafhankelijk. Jij blij, wij blij.

DeWarmte warmtepompen

De warme feiten

Hier letten we op bij het vergelijken van warmtepompen

1. Het vermogen

Het vermogen geeft aan hoeveel warmte de warmtepomp kan afgeven aan het verwarmingssysteem. Dit wordt uitgedrukt in kW (kilowatt) en moet goed afgestemd zijn op jouw woning. Een te zwakke warmtepomp verwarmt je huis niet goed, terwijl een te krachtige onnodig energie verspilt. 

2. Het rendement van de warmtepomp

Hier maken we een onderscheid tussen de COP en de SCOP - de eerste is een algemene verhouding tussen de afgegeven hoeveelheid warmte tegenover het elektriciteitsverbruik, en de tweede houdt daarnaast ook rekening met de seizoenen.

COP warmtepomp

COP (Coefficient of Performance) meet hoeveel warmte de pomp genereert per eenheid elektriciteit. Een COP van 4 betekent dat 1 kWh stroom wordt omgezet in 4 kWh warmte. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de pomp (en dus hoe hoger het rendement).

SCOP warmtepomp

Omdat de COP onder andere afhankelijk is van de brontemperatuur (buitenlucht) en deze in Nederland nogal kan schommelen, is het beter om naar de SCOP (Seasonal COP) te kijken. Deze geeft de gemiddelde efficiëntie over een jaar weer en is ook bepalend voor het energielabel van de warmtepomp. De energielabels lopen van D (slechtste label) tot A+++ (beste label). 

3. Type systeem: monoblock of split

Bij het kiezen van een warmtepomp speelt de beschikbare ruimte ook een rol. Een split warmtepomp heeft zowel een buiten- als binnenunit, terwijl een monoblock alleen een buitenunit nodig heeft.

Monoblock warmtepompen zijn groter en zwaarder, maar halen vaak een hoger rendement dankzij een groter verdamperoppervlak. Split warmtepompen zijn compacter, flexibeler in plaatsing en meestal iets voordeliger. Welke optie het beste is, hangt af van jouw specifieke situatie.

4. Het koudemiddel

Warmtepompen gebruiken koudemiddelen zoals R32 en propaan (R290) om warmte over te dragen. R32 heeft een hoge milieu-impact en wordt daarom vanaf 2027 verboden, maar bestaande installaties mogen blijven functioneren en onderhouden worden. Propaan, een milieuvriendelijker alternatief, heeft een erg lage milieu-impact en kan water tot hogere temperaturen verwarmen, wat het geschikt maakt voor minder goed geïsoleerde woningen. 

5. Maximale verwarmingstemperatuur

De maximale verwarmingstemperatuur van warmtepompen kunnen erg verschillen. Deze liggen tussen de 45 en 70 graden. Voor vloerverwarming is 45 graden perfect, maar als je huis minder goed geïsoleerd is en je oudere radiatoren gebruikt, heb je 50 tot 70 graden nodig om het lekker warm en gezellig te houden.

6. Geluidsniveau

Warmtepompen zijn geen fluisteraars, maar ook geen herrieschoppers. Met een wettelijke limiet van 65 decibel blijven ze binnen de perken. De meeste modellen zitten tussen de 44 en 60 decibel, vergelijkbaar met een rustig gesprek. Veel warmtepompen hebben bovendien een stille modus, zodat jij je buren niet op je dak krijgt. Daarnaast houden onze  installateurs rekening met het geluid en de omgeving.

7. De prijs

Bij het vergelijken van warmtepompen is het belangrijk om weten wat er allemaal in de prijs zit:

  • Zijn er extra kosten zoals uitbreiding van de leidingen, een buffervat, een geluidsdempende omkasting of een steiger voor de plaatsing?
  • Rekent de installateur extra voor installatie en voorrijkosten?

Bij homeQgo zit een basisinstallatie inbegrepen in de prijs.

8. Garantie en onderhoud

Regelmatig onderhoud houd je warmtepomp in topconditie en verlengt de levensduur. Fabrikanten bieden vaak standaard twee jaar fabrieksgarantie, met opties voor verlenging tot vijf of zelfs tien jaar. Om de garantie te behouden, is periodiek onderhoud vaak verplicht. Je kan hiervoor bij onze warmtepomp installateurs ook een onderhoudscontract afsluiten. Weer een zorg minder!

Warmtepompen vergelijken illustratie

Enthousiast geworden?

Ontdek ook hoeveel jij kunt besparen

Krijg direct inzicht in de prijs, subsidie en besparing op jouw energierekening.

Goede vraag

Veelgestelde vragen over warmtepompen vergelijken

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp ligt meestal tussen de 7 en 15 jaar. Daarom is terugverdientijd ook zo een weinig zeggend iets om je op vast te pinnen. Het hangt af van heel veel factoren: de kosten van de warmtepomp, het energieverbruik van het huishouden, de isolatie van de woning, de fluctuatie van energieprijzen, … Staar je dus niet blind hierop, maar denk eraan dat een warmtepomp ook bijdraagt aan het energielabel van je huis en dus ook aan de waarde van je huis.

Hoeveel subsidie krijg ik voor een warmtepomp?

Bij een warmtepomp met energielabel A++ of hoger kun je gebruikmaken van de ISDE-subsidie. De subsidie kan oplopen tot duizenden euro’s, afhankelijk van het type systeem.

Expert Emiel

Advies nodig? Plan een belafspraak.

Onze adviseurs staan gratis en vrijblijvend voor je klaar.

Plan een afspraak